Kwasy tłuszczowe omega-3 podnoszą naturalną odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mózgu.
W tłustych rybach występują witaminy A i D, zaś chude ryby są bogate w witaminy z grupy B.
Nie można też zapomnieć o tym, że ryby stanowią bogate źródło wysokowartościowego białka.Aby zachować właściwości odżywcze ryb, trzeba je odpowiednio przyrządzić. Smażone są niewątpliwie są pyszne, ale są ciężkostrawne i mają dużo kalorii, zwłaszcza jeżeli przyrządzamy je na przepalonym tłuszczu. Najlepiej gotować ryby na parze, zachowują smak, aromat i nie wysychają.
Wyśmienicie smakują również duszone np. z warzywami albo pieczone w folii albo na grillu. Aby polepszyć smak mięsa rybiego, można je przyprawiać ziołami i podawać z różnymi sosami lub masłem. Najbardziej kaloryczne są ryby morskie takie jak łosoś, sardynki, węgorz, tuńczyki, śledzie, mniej: mintaj, panga, sola, dorsz. Bardzo ważną kwestią podczas kupowania ryby jest jest zapach - intensywny, rybi znaczy, że ryba nie jest pierwszej świeżości. Co więcej skrzela powinny mieć ciemnoróżową barwę, a mięso musi być sprężyste. Rybi zapach najłatwiej jest usunąć za pomocą soku z cytryny