Aloes jest najbogatszym roślinnym źródłem
mukopolisacharydów, które organizm człowieka produkuje tylko do
zakończenia wzrostu. W późniejszym czasie musi pozyskiwać je z
żywności. Wśród nich wyróżnia się acemannan, określany mianem „jednego z
najsilniejszych immunomodulatorów pochodzenia roślinnego”. Zwiększa on
naturalną odporność organizmu, a szczególnie makrofagów. Na przykład w
1997 roku makrofagi a zatem komórki niszczące wirusy, grzyby oraz
drobnoustroje naukowcy poddali czasowemu działaniu acemannanu, a
następnie poddano je atakowi grzybów (Candida Albicans). Te makrofagi,
obcujące z acemannanem przez 10 minut, później zniszczyły trzydzieści
osiem procent grzybów, a wystawione na działanie tej substancji przez 60
minut – 98% w porównaniu z kontrolną grupą, w której nie poddawano
stymulacji acemannanu. W ten sposób dowiedziono, że acemannan na tyle
efektywnie stymuluje system obronny, że ten jest w stanie poradzić sobie
z najbardziej opornymi zarazkami oraz wirusami. Według wielu naukowców
wartość miąższu aloesowego powinno mierzyć się zgodnie z zawartością mukopolisacharydów.