sobota, 25 maja 2013

Acemannan

Aloes jest najbogatszym roślinnym źródłem mukopolisacharydów, które organizm człowieka produkuje tylko do zakończenia wzrostu. W późniejszym czasie musi pozyskiwać je z żywności. Wśród nich wyróżnia się acemannan, określany mianem „jednego z najsilniejszych immunomodulatorów pochodzenia roślinnego”. Zwiększa on naturalną odporność organizmu, a szczególnie makrofagów. Na przykład w 1997 roku makrofagi a zatem komórki niszczące wirusy, grzyby oraz drobnoustroje naukowcy poddali czasowemu działaniu acemannanu, a następnie poddano je atakowi grzybów (Candida Albicans). Te makrofagi,
obcujące z acemannanem przez 10 minut, później zniszczyły trzydzieści osiem procent grzybów, a wystawione na działanie tej substancji przez 60 minut – 98% w porównaniu z kontrolną grupą, w której nie poddawano stymulacji acemannanu. W ten sposób dowiedziono, że acemannan na tyle efektywnie stymuluje system obronny, że ten jest w stanie poradzić sobie z najbardziej opornymi zarazkami oraz wirusami. Według wielu naukowców wartość miąższu aloesowego powinno mierzyć się zgodnie z zawartością mukopolisacharydów.