Niewiele osób o tym wie, błonnik pomaga także stabilizować poziom glukozy we krwi, ponieważ korzystnie oddziałuje na produkcję insuliny po jedzeniu. Z tego powodu zarówno warzywa, jak i owoce, rzecz jasna o odpowiednio niskim indeksie glikemicznym, są sprzymierzeńcem chorujących na cukrzycę, jednocześnie typu 1, jak i 2. Występujące w błonniku ligniny dają największych korzyści w wędrówce przez przewód
pokarmowy. Wychwytują z jelita zabierając ze sobą kwasy żółciowe, które, o ile nie zostaną wyeliminowane, są pochłaniane przez wątrobę i zostaną wykorzystane do tworzenia cholesterolu. Organizm, oczyszczając się w ten sposób kwasów żółciowych, zapewnia mu utrzymanie na właściwym poziomie. Z tego powodu dietę obfitującą w błonnik, albo zażywanie Forever Lean, poleca się ludziom przejawiającym skłonność do miażdżycy i walczącym z nadmiarem cholesterolu