środa, 8 sierpnia 2012

Właściwości mukopolisacharydów

Pod koniec lat 80-tych badano przeciwzapalne, antybakteryjne oraz antygrzybicze zdolności pewnych substancji zawartych w miąższu aloesowym, do których należą mukopolisacharydy, albo antrachinony. Dowiedziono, że unicestwiają one streptokoki , a także drożdże (Candida Albicans) , jak również ich mutacje. Dowiedziono, że w przeciwieństwie do normalnych antybiotyków nie wywołują skutków ubocznych w organizmie. Eksperyment przeprowadzony przez trzech amerykańskich specjalistów, którzy aplikowali miąższ Aloe Vera 18 ochotnikom,
którzy cierpieli na wrzody układu trawiennego zwieńczony został powodzeniem. Potwierdzono u nich dużą poprawę samopoczucia oraz szybki powrót do zdrowia. Badania naukowców amerykańskich potwierdziły, że zawarty w miąższu Aloe Vera beta-sitosterol działą przeciwzapalnie i co więcej zapobiega odkładaniu się cholesterolu . Według tych samych badań lupelol czyli naturalny kwas salicylowy obecny w miąższu z aloesu wykazuje właściwości przeciwbólowe i niszczy chorobotwórcze komórki.